top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMariska Karssemakers

10x leuke ijsbrekers voor een online ontmoeting

Hartstikke leuk natuurlijk al die nieuwe en herontdekte apps voor online ontmoetingen. Laten we eerlijk zijn, fysiek is fijner. Maar online kan zeker ook mooi zijn.

We merken veel behoefte aan verbinding en verdieping. Juist voor je nieuwe collega is het belangrijk dat inwerken meer is dan e-learnings volgen, online vergaderen en to do lijstjes afwerken.

Elkaar echt ontmoeten gaat online net even minder natuurlijk dan als je met elkaar in dezelfde ruimte bent.

Met een beetje moeite en creativiteit creëer je toch ontmoetingen die maken dat je elkaar echt beter hebt leren kennen.

Deze vijf ideeën helpen je om zulke ontmoetingen te creëren!

#1 Over de streep

Een bekende werkvorm, maar dan net even anders. Zorg dat iedereen een rood en een groen briefje in de hand heeft. Iets anders in die kleur kan natuurlijk ook. Zelfs twee witte blaadjes met ROOD en GROEN erop geschreven werkt.

EENS = groene blaadje in beeld

ONEENS = rode blaadje in beeld

Bedenk vooraf een aantal leuke stellingen, waarmee mensen zich moeten laten kennen, zonder dat het ongemakkelijk wordt ;)

Om erin te komen, kun je kiezen voor een paar luchtige stellingen. Bijvoorbeeld: wie zit er nog in pyjamabroek, wie heeft al meer dan 3 koppen koffie op vandaag, wie heeft er 2 verschillende sokken aan…

Vervolgens kun je een laagje dieper gaan, met serieuzere stellingen. Hoe persoonlijk en ‘zwaar’ je de stellingen maakt, moet natuurlijk wel passen bij de setting en hoe goed mensen elkaar al kennen.

Net als in een fysieke over de streep, kun je een aantal mensen vragen om toe te lichten waarom ze aan hun gekozen kant ‘staan’.

#2 Silent karaoke

Een silent disco heb je misschien al eens meegemaakt. Afgelopen zomer verhuisde veel feestjes naar de buitenlucht en gingen om de geluidsoverlast te beperken, de koptelefoons op.

Ziet er grappig uit als je dansende mensen ziet en geen muziek hoort. Soms kun je aan de bewegingen of pogingen tot meezingen toch raden wat er op staat. Deze werkvorm lijkt daar een beetje op…

Stuur aan één deelnemer in een privé bericht de titel van een bekend nummer. Laat die persoon vervolgens (met zijn/haar microfoon uit!) het nummer zingen en uitbeelden.

De rest kan raden door in de groepschat de titel van het nummer te delen. Degene met het eerste goede antwoord krijgt een punt!

#3 Waar ben ik?

Een beetje cheezy, maar wel een erg leuke ijsbreker. De meeste online meeting applicaties hebben een functie waarmee je je achtergrond kunt veranderen.

Je zit dan opeens niet meer in je zolderkamer met vissenkom op de achtergrond, maar bij de Eiffeltoren in Parijs.

Deze werkvorm is simpel: zet van tevoren een aantal afbeeldingen klaar. Leg uit dat de deelnemers straks zo snel mogelijk moeten raden waar je bent.

Verander vervolgens telkens je achtergrond en laat de antwoorden weer delen in de groeps chat. Dit werkt het best als je voor een neutrale achtergrond zit (bijvoorbeeld een effen muur of je gordijnen). Maar ook als je dit niet hebt, is het effect heel grappig.

Voor een activiteit met nieuwe medewerkers is het natuurlijk leuk om locaties te kiezen die voor jullie organisatie relevant zijn!

#4 Snapshot

Eenvoudig maar effectief. Met dit onderdeel nodig je iedereen uit om iets van zichzelf te delen met de groep aan de hand van een foto.

Laat elk teamlid, of bij een onboarding event: elke nieuwe medewerker, van tevoren een foto kiezen die iets over zijn of haar leven vertelt.

Dit kan van alles zijn: kinderen, partner, huisdier, vakantieland, sport etc.

Je kunt nieuwe medewerkers vragen om de foto ter plekke in de chat te delen. Een andere, veiligere, optie is om iedereen vooraf een foto op te laten sturen. Deze kun je klaarzetten in een powerpoint presentatie en vervolgens laten zien door je scherm delen.

Geef vervolgens beurten en vraag de persoon van wie de foto is, om een kort verhaal over zichzelf te vertellen aan de hand van de foto.

Als je met een grotere groep bent, kan het helpen om een timer met alarm aan te zetten om de tijd te bewaken.

#5 Online poll of quiz

In fysieke events werd vaak al gebruikt gemaakt van online tools die op een leuke manier voor interactie zorgen. Deze kun je natuurlijk ook online inzetten!

Met Mentimeter kun je een aantal polls doen die iets zeggen over de samenstelling of ideeën van mensen in de groep. Ook kun je een woordenveld maken. Laat bijvoorbeeld elke nieuwe medewerker in 3 woorden omschrijven wat hun eerste indruk is van de organisatie. Dit is anoniem en je creëert een gezamenlijk resultaat.

Door je scherm te delen met de Mentimeter website erop, krijg je hetzelfde effect als wanneer je dit in een zaal presenteert.

Kahoot! is een leuke manier om online een quiz met elkaar te spelen. Je kunt hier meerkeuzevragen in zetten over je organisatie. Ook hier kun je de vragen delen door je scherm te delen.

Bij beide apps kunnen de deelnemers via hun telefoon hun antwoorden indienen.

Zoals je ziet, hoeft het niet heel ingewikkeld te zijn om echte interactie te creëren. Door de spontaniteit en realtime interactie, waaraan iedereen tegelijk meedoet, help je elke medewerker om zich betrokken te voelen. Zo leer je elkaar niet alleen op een formele manier kennen, maar ook persoonlijk.

Veel succes en plezier met het inzetten van deze werkvormen!

1.142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Gratis e-book
NU DOWNLOADEN
e-Book%20onboarding%20werkgeversmerk_edi
Ik schrijf niet alleen blogs

Ik kan je ook helpen om jullie onboarding programma op te zetten, te verbeteren of te evalueren.

  1. Onboarding programma maken

  2. Onboarding challenge

  3. Onboarding advies

MEER BLOGS
bottom of page