top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverMariska Karssemakers

Verras je nieuwe medewerker met een welkomstpakket

Bijgewerkt op: 3 nov. 2021

Wie vindt het nou niet leuk om cadeautjes te krijgen?


Met een verrassing op (of zelf al vóór) de eerste werkdag voelt een nieuwe collega zich welkom, gezien en gewaardeerd. Dat kan natuurlijk met een bloemetje, maar steeds vaker pakken werkgevers wat meer uit en maken een welkomstpakket op maat voor hun nieuwe medewerkers. Een leuke bonus: ik heb al meerdere keren meegemaakt dat nieuwe medewerkers op Linkedin een foto posten van hun welkomstpakket. Goed voor je zichtbaarheid als werkgever!

Wat stop je in een welkomstpakket? Het antwoord laat zich misschien al raden – ook hier voor geldt geen one size fits all.

 1. Zorg ervoor dat de producten die je kiest aansluiten bij de cultuur en het werk van jullie organisatie; en bij de interesses en eigenaardigheden van jullie specifieke populatie nieuwe medewerkers. Vanzelfsprekend natuurlijk, maar toch goed om even bij stil te staan (en te checken bij een paar nieuwe medewerkers voordat je die grote bestelling eruit doet)

 2. Beperk leesvoer. Als je belangrijke informatie wilt delen met je nieuwe medewerkers kun je dat in de meeste gevallen het best digitaal doen. Een digitale onboarding gids is hier bijvoorbeeld een goed middel voor. Geprinte informatie veroudert snel en je wilt voorkomen dat je telkens de hele voorraad door moet om er nieuwe brochures of jaarverslagen in te stoppen. Want…

 3. Je wilt het voor jezelf ook leuk houden. Lees: haalbaar. Waarschijnlijk ben je een HR adviseur of iets wat daarop lijkt en is voorraadbeheer en logistieke planning niet waarvoor jij bent ingehuurd. Hoort er wel bij, dus denk er van tevoren over na. Je moet inkopen, inpakken, opslaan en versturen naar de juiste plek op het juiste moment. Of dat allemaal op een goede manier delegeren of uitbesteden. Kijk bijvoorbeeld eens wat een sociale werkplaats hierbij voor je kan betekenen.

Hier een paar ideeën die eigenlijk altijd kunnen, met opties voor een duurzaam welkomstpakket:

 • Een welkomstkaartje. Het liefst handgeschreven, door de leidinggevende en/of het team. Hiermee scoor je gelijk hoge punten voor persoonlijke aandacht! Stuur het kaartje een week voor de eerste werkdag op om te laten merken dat er naar de komst van jullie nieuwe collega wordt uitgekeken. Of stop de kaart in het welkomstpakket voor een warm welkom op de eerste werkdag. Bij We Love Recycled laat je jullie eigen duurzame kaarten drukken.

 • Een notitieboek en pen met het logo van jullie bedrijf. Niet heel origineel, wel leuk en handig.

 • Een waterfles. De dopper is nog steeds ongekend populair, maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar de duurzame flessen van Joint he Pipe en KRNWTR.

 • Ook leuk: een thermosbeker of opvouwbare koffiebeker om het gebruik van plastic/kartonnen bekertjes te beperken. Zelf ben ik fan van de koffiebeker van Stojo, die je na gebruik kan opvouwen en in je tas stoppen.

 • Gepersonaliseerde chocoladereep. Bijvoorbeeld deze duurzame variant van Tony’s Chocolonely (let op: eetbare cadeaus kun je maar beperkt opslaan en zijn een muizenmagneet, dus deze moet je wel goed plannen..)

 • Een laptopsticker en webcamcover met jullie logo

 • Een originele verpakking. Waar stop je al die leuke spullen in? Wat dacht je van een duurzame verpakking op maat, een rugzakje waarmee je nieuwe medewerker ook naar de sportschool kan, of een tasje van groeipapier dat je na gebruik in de grond kan stoppen zodat er bloemen uit kunnen groeien. Het liefst met jullie logo natuurlijk, zo vergroot je de zichtbaarheid van jullie organisatie!

 • Een bloemetje blijft natuurlijk ook altijd leuk :-)

En verder, wees creatief! Ik ben benieuwd wat jullie ervan gaan maken.


 

4.427 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Gratis e-book
NU DOWNLOADEN
e-Book%20onboarding%20werkgeversmerk_edi
Ik schrijf niet alleen blogs

Ik kan je ook helpen om jullie onboarding programma op te zetten, te verbeteren of te evalueren.

 1. Onboarding programma maken

 2. Onboarding challenge

 3. Onboarding advies

MEER BLOGS
bottom of page